Toyota GR Supra Racing Concept

GR Supra Racing Concept

In Genève maakt de GR Supra Racing Concept zijn werelddebuut, geïnspireerd op Toyota’s iconische sportauto Supra. De spectaculaire conceptcar is een voorbode van een toekomstige Toyota sportauto die op de openbare weg en het circuit topprestaties zal leveren en tot de verbeelding spreekt.
De Toyota Supra is 25 jaar lang synoniem geweest aan power, performance en ‘handling’ en heeft de reputatie van een geweldige sportauto. En niet alleen op de openbare weg. Ook op het circuit wist de Supra jarenlang het Japanse GT-kampioenschap te domineren en de harten van vele racefans te veroveren. De vierde generatie Supra won de GT500-klasse van het GT-kampioenschap (tegenwoordig Super GT) maar liefst vier keer. In de jaren negentig deed de Supra twee keer mee aan de 24 uur van Le Mans.

‘The Fast and the Furious’

De Supra roept 16 jaar na zijn productiestop nog altijd veel enthousiasme op bij racefans over de hele wereld. De aanhoudende populariteit wordt medebepaald door zijn succes als populair model in de Gran Turismo®-rijsimulatieseries voor videospellen – die op PlayStation-consoles kunnen worden gespeeld. Verder speelt de Supra een hoofdrol in de eerste film uit de actiefilmreeks ‘The Fast and the Furious’. De naam Supra deed in 1978 zijn intrede op een grotere en sterkere versie van de tweede generatie Celica voordat het een modelnaam op zich werd. De originele Supra – de A40 – werd opgevolgd door drie generaties: de A60 in 1981, A70 in 1986 en A80 in 1993. De achterwielaandrijver met voorin geplaatste motor bleef tot 2002 in productie. De laatste generatie was het sterkste productiemodel van Toyota ooit.
5e

‘Het getal 90 op de portieren verwijst naar de codenaam van de Supra en geeft aan dat de 5de generatie zich binnenkort aandient’

Toyota GAZOO Racing

De nu gepresenteerde GR Supra Racing Concept is een compacte coupé met achterwielaandrijving en de motor voorin die gebruikmaakt van lichtgewicht materialen. Hij is ontwikkeld door Toyota GAZOO Racing, het raceteam van Toyota dat meedoet aan onder meer het World Endurance Championship (WEC) en het World Rally Championship (WRC). Het getal 90 op de portieren is een historische verwijzing naar de codenaam van de Supra en geeft hiermee aan dat het tijdperk van de vijfde generatie Supra zich binnenkort aandient. De GR Supra Racing Concept is het bewijs dat Toyota’s raceactiviteiten het merk helpt om steeds betere auto’s te ontwikkelen (Making Ever-better Cars), een belofte van Toyota’s topman Akio Toyoda. Tegelijkertijd weet Toyota met zijn raceactiviteiten miljoenen racefans over de hele wereld te enthousiasmeren. De GR Supra Racing Concept is te zien in de nieuwe versie van de populaire racegame Gran Turismo Sport die in april 2018 uitkomt.

Composietmateriaal: ultralicht en sterk

Het design van de GR Supra Racing Concept is spectaculair, inclusief een grote achterspoiler. Er is veelvuldig gebruikgemaakt van sterk en ultralicht composietmateriaal, onder andere voor de brede voorzijde, de achterbumper, side skirts, front splitter, achtervleugel, diffuser achter en spiegelkappen. De motorkap is van hetzelfde materiaal gemaakt en voorzien van luchtinlaten. Zowel de voorruit als de zijruiten zijn van kunststof. Het raceconcept staat op een verlaagd chassis en BBS-racewielen met centrale moer en Michelin-racebanden. Het remsysteem maakt gebruik van remklauwen en -schijven van Brembo Racing en de auto is uitgerust met een sportuitlaat. Het interieur is volledig afgestemd op circuitgebruik en voorzien van onder meer kuipstoelen, een veiligheidskooi, een uitneembaar stuurwiel, een race-dashboard en paddles om mee te schakelen. De portieren zijn bekleed met koolstofvezel.